02 de setembre 2013

Polbo á feira

O sigui, pop a la fira (o pop a la gallega com se'l coneix habitualment). Feia temps que el volia provar ben fet, casolà, i per fi ho vaig poder fer aquest dissabte gràcies a la Teresa, l'amiga del Jose, que ens va convidar a sopar per celebrar el seu aniversari. Això és el que va fer:

1 pop
pimentón de la Vera
pimentón picant
1 llimona (opcional)
patates (opcional)
sal grossa
oli d'oliva

1) Dos dies abans, congelar-lo per estovar-lo. Treure'l el dia abans i deixar-lo descongelar.
2) Posar aigua a bullir juntament amb la llimona tallada per la meitat. Quan bulli toca fer el ritual d'"espantar" el pop: submergir-lo tres vegades a l'olla, aguantant-lo pel cap. Pel que he llegit, és una manera d'evitar que l'aigua deixi de bullir, així queda més tou. A la tercera el deixem ja a dins de l'olla.
3) El pop ha de bullir uns 20 min per cada quilo de pes. Quan ens sembli que està fet, el punxem: s'ha de poder punxar però sense que sigui massa fàcil. Llavors apaguem el foc i el deixem refredar dins l'aigua.
4) Al cap d'una estona el traiem i el deixem escórrer. Podem aprofitar per tirar dins l'olla unes quantes patates amb pell.
5) Ara toca tallar-lo. Diu la Tere que es fa amb estisores, que així ho ha vist fer sempre. És bona idea anar-lo deixant a un escorredor, així eliminem el màxim d'aigua.
6) Quan ja tinguem les patates bullides, les pelem així que puguem, i les tallem a rodanxes.
7) Col·loquem els trossets de pop a sobre les patates, i ho amanim amb sal grossa, pimentón dolç i picant i un bon raig d'oli.

Sobre la presentació, la tradicional és sobre un plat de fusta, però segur que també queda bo col·locat sobre un llit de patates en un altre recipient. Es menja tebi.

A més, mirant per internet he trobat uns quants consells per millorar la recepta i que quedi el més igual possible a com el fan les firaires de Galícia, que són les veritables expertes:

- Amb un filtre podem espolvorejar el pimentón perquè no quedin grumolls.
- Si tallem les membranes que hi ha entre els tentacles ajudarem a que no s'encongeixi.
- Una altra manera de cuinar-lo, més moderna, és sense aigua (el pop ja en té prou). Es tracta de posar a escalfar una olla al foc, sense aigua, tirar-hi el pop i tapar. Després es posa a foc mig. Triga uns 15-20 minuts a coure's (comprovar-ho!).