04 de març 2013

Dal makhani


Aquesta és la recepta de les delicioses dal makhani, unes llenties fosques molt cremoses que trobareu a molts restaurants de menjar del nord de l'Índia. El Jose n'és fan i, des del sopar de retrobament, la Leti també! De fet és ella qui m'ha reclamat la recepta. Aquí va:

uns 250-300 g de llenties i mongetes, combinant les llenties negres (urad dal) amb unes quantes mongetes fosques (kidney beans)
1/2 quilo de tomàquet triturat
gingebre fresc (una polsada aprox.)
bitxo en pols - una cullerada aprox.
coriandre en pols - una cullerada aprox. (opcional)
garam masala, és a dir: unes fulles de llorer, uns quants claus, una branqueta de canyella, dos o tres beines de cardamom
llavors de comí - una culleradeta (opcional)
cúrcuma en pols - una culleradeta (opcional)
fulles de methi seques (opcional)
mantega (60 g)
nata (opcional)
sal
oli o ghee


1) La nit abans es posen a remullar les llenties.
2) Posem a bullir les llenties a l'olla a pressió, el doble d'aigua que de llenties.
3) Mentrestant piquem el gingebre fresc i triturem el tomàquet.
4) Ara en una cassola, escalfem l'oli i hi tirem, quan sigui calent, el garam masala i les llavors de comí.
5) Quan el comí comenci a espetegar, tirem el gingebre, ho deixem uns minuts i hi afegim la cúrcuma en pols i seguidament el tomàquet, remenem i tapem.
6) Ara que el tomàquet comença a estar cuit, toca tirar-hi el bitxo i el coriandre en pols i, si volem, una mica de sal. Remenar de nou i deixar que faci xup xup uns minuts.
7) És el torn de la mantega. L'afegim, remenem i tirem també una mica d'aigua (uns dos gots) de bullir les llenties. Ho deixem uns minuts més.
8) Finalment hi tirem les llenties i ho deixem tapat i fent xup xup una mitja horeta, remenant de tant en tant. A mitja cocció hi afegim el methi sec, que donarà bon gust i ajudarà a espessir.
9) A l'hora de servir, es pot decorar amb una mica de nata per damunt.


Investigant una mica per fer-les aquí, sospito que en realitat l'ingredient principal no són llenties llenties sinó grans de soja, això sí, els negres, no els verds. Algú sap on comprar-ne? Jo he mirat a la Barcelonesa, una botiga que hi ha a una de les cantonades del passeig Picasso, i m'han dit que al carrer de darrere n'hi ha una altra de l'estil... A veure si hi ha més sort!